Κεφτέδες με πράσο και πατάτα στη γάστρα

Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on TumblrShare on Google+Share on StumbleUponEmail this to someone
praso-keftedes
  • Κεφτέδες με πράσο και πατάτα στη γάστρα
  • Ένα παραδοσιακό μετσοβίτικο πιάτο, το απόλυτο φαγητό του χειμώνα, με απίθανα αρώματα και μια μοναδική γλύκα λόγω του πράσου. Εδώ σας δίνω μια δική μου παραλλαγή με πατάτες και καρότα που η παραδοσιακή συνταγή δεν έχει, όμως έτσι γίνεται, κατά την γνώμη μου, ένα ολοκληρωμένο και πολύ χορταστικό πιάτο.
Μερίδες Χρόνος Προετοιμασίας Χρόνος Μαγειρέματος
5μερίδες 20λεπτά 50λεπτά

Υλικά

Μερίδες: μερίδες

Οδηγίες

  1. Για τους κεφτέδες: Σε ένα μπολ βάζουμε τους κιμάδες, την ψίχα, το κρασί, τον μαϊντανό το αυγό, αλάτι και πιπέρι κατά βούληση και πλάθουμε τα υλικά μέχρι να ενωθούν. Αφήνουμε στην άκρη να ξεκουραστεί και να αφρατέψει.
  2. Για τα πράσα: σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο, σοτάρουμε τα πράσα αφού τα έχουμε πλύνει καλά και τα έχουμε κόψει σε 3-4 εκ. μήκος. Συνεχίζουμε το σοτάρισμα για 4-5 λεπτά και στη συνέχεια προσθέτουμε τα υπόλοιπα λαχανικά και σοτάρουμε για ακόμα 2-3 λεπτά, τέλος προσθέτουμε τη ντομάτα, το νερό, αλατοπιπερώνουμε και αφήνουμε να βράσει το φαγητό μας για 20 λεπτά.
  3. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς αέρα και αντιστάσεις. Μεταφέρουμε τα πράσα σε μια γάστρα, πλάθουμε από πάνω τους κεφτέδες, μεγάλους σε μέγεθος παλάμης για να παραμείνουν ζουμεροί σκεπάζουμε τη γάστρα και ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 30 λεπτά ακόμα. Στο ενδιάμεσο γυρίζουμε τους κεφτέδες να πάρουν χρώμα και από την άλλη πλευρά. Οι κεφτέδες πρέπει να είναι μισοβουτηγμένοι στη σάλτσα για να πάρουν τα αρώματά της και να γίνουν ζουμεροί. Καλή επιτυχία από την Ευαγγελία!
  4. Συμβουλή: αν δεν σας αρέσει ο πρόβειος κιμάς μπορείτε να βάλετε χοιρινό κιμά. προσαρμόστε τους χρόνους ανάλογα με το φούρνο σας. Το αποτέλεσμα πρέπει να είναι μια δεμένη σάλτσα που όμως τα λαχανικά δεν έχουν λιώσει. Επίσης χρησιμοποιώ σέλερυ αντί για σέλινο γιατί έχει πολύ πιο πλούσιο άρωμα.
Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on TumblrShare on Google+Share on StumbleUponEmail this to someone

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Επιτρέπονται τα εξής στοιχεία και ιδιότητες HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>