Η ΘΡΕΠΤΙΚΗ ΠΥΚΝΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΣΕ ΑΔΥΝΑΤΙΖΕΙ!

Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on TumblrShare on Google+Share on StumbleUponEmail this to someone

H Cameron Diaz παίρνοντας τα σκήπτρα από τη Gwyneth Paltrow, δίνει συμβουλές αδυνατίσματος στο καινούριο της βιβλίο “The body book”.
H θρεπτική πυκνότητα των τροφίμων σε αδυνατίζει!

Το ενδιαφέρον και καινοτόμο του βιβλίου της είναι ότι καταπιάνεται με το αίσθημα της πείνας και του κορεσμού, χρησιμοποιώντας σαν όπλο της τη θρεπτική πυκνότητα των τροφίμων.

Η θρεπτική πυκνότητα είναι μια έννοια άγνωστη για τους περισσότερους και αποτελεί την αναλογία των θρεπτικών συστατικών σε σχέση με τις θερμίδες μια τροφής.

(θερμιδική πυκνότητα= μικροθρεπτικά συστατικά/ θερμίδες)

Με λίγα λόγια στοχεύει σε τρόφιμα τα οποία είναι πλούσια σε βιταμίνες και ταυτόχρονα χαμηλά σε θερμίδες όπως τα φρούτα και τα λαχανικά που προτείνει και η μεσογειακή διατροφή. Δίνει λοιπόν, μεγαλύτερη σημασία στην ποιότητα και στην αξία των τροφίμων για τον οργανισμό, παρά στη θερμιδική τους αξία και μόνο.

Η θρεπτική πυκνότητα δεν είναι βέβαια κάτι που η Cameron Diaz σκέφτηκε μόνη της.

Υπάρχει ολόκληρο κίνημα πίσω από τις θρεπτικά πυκνές τροφές, με πρωτεργάτη τον Dr. Fuhrman, ο οποίος φαίνεται να κερδίζει ολοένα και περισσότερους οπαδούς, που ονομάζονται nutritarians. Το σκεπτικό λοιπόν, αυτής της θεωρίας δε βασίζεται σε περιορισμούς πχ. του λίπους, της ζάχαρης, της γλουτένης κλπ. αλλά στην τόνωση και ενίσχυση του οργανισμού με όσο περισσότερες βιταμίνες και ιχνοστοιχεία γίνεται με την πρόσληψη των λιγότερων δυνατών θερμίδων.

Προσλαμβάνοντας όλα τα απαραίτητα συστατικά ο οργανισμός και ο μεταβολισμός λειτουργούν καλύτερα. Καθώς μάλιστα οι θρεπτικά πυκνές τροφές περιέχουν πολλές φυτικές ίνες, επιτυγχάνεται και ο απαιτούμενος κορεσμός.

Top 3 τροφές με υψηλό σκορ θερμιδικής πυκνότητας (από την πιο πυκνή στη λιγότερο)

ΠΡΑΣΙΝΑ ΛΑΧΑΝΙΚΑ

• Λαχανίδες

• Kale

• Κάρδαμο

ΛΑΧΑΝΙΚΑ

• Ραπανάκι

• Ραντίτσιο

• Γογγύλι

ΦΡΟΥΤΑ

• Φράουλες

• Βατόμουρα

• Δαμάσκηνα

ΟΣΠΡΙΑ

• Φακές

• Κόκκινα φασόλια

• Φασόλια

ΞΗΡΟΙ ΚΑΡΠΟΙ

• Ηλιόσποροι

• Σουσάμι

• Κολοκυθόσπορος

ΔΗΜΗΤΡΙΑΚΑ

• Βρώμη

• Κριθάρι

• Καστανό ρύζι

ΚΡΕΑΣ

• Ψαρονέφρι

• Μπριζόλα μοσχαρίσα

• Κοτόπουλο

ΨΑΡΙ

• Τόνος

• Σολομός

• Γαρίδες

ΤΥΡΙΑ

• Φέτα

• Cottage cheese

• Μοτσαρέλα

Πρόκειται για μια πολύ ενδιαφέρουσα μόδα που συμφωνεί με το μεσογειακό πρότυπο.

Σίγουρα στο αδυνάτισμα παίζουν ρόλο και οι θερμίδες, αλλά με γνώμονα το «μέτρο» τα αποτελέσματα θα είναι θετικά τόσο για το βάρος όσο και για την καλή κατάσταση του οργανισμού.

(όπως δημοσιεύτηκε στο shape.gr)

Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on TumblrShare on Google+Share on StumbleUponEmail this to someone

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Επιτρέπονται τα εξής στοιχεία και ιδιότητες HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>