
- Αλμυρό baba ή ένα απίθανο αλμυρό κέικ
- Αλμυρό baba, μια διαφορετική εκδοχή του πιο δημοφιλούς γλυκού στον κόσμο. Πλούσιο, αφράτο, πολύχρωμο αφού έχει μέσα του όλη τη Μεσόγειο, ελιές, τυριά, αλλαντικά με ελαιόλαδο, και φρέσκα μυρωδικά. Φτιάξτε το και καλέστε φίλους για κρασάκι, θα σας θυμούνται για καιρό !
Μερίδες | Χρόνος Προετοιμασίας | Χρόνος Μαγειρέματος |
12μερίδες | 35λεπτά | 55λεπτά |
Υλικά
- 120γργάλα φρέσκο πλήρες χλιαρό
- 4γρμαγιά μπύρας
- 160γραλεύρι για όλες τις χρήσεις. κοσκινισμένο
- 400γραλεύρι για όλες τις χρήσεις. κοσκινισμένο
- 150γρβούτυρο γάλακτος λιωμένο, όχι ζεστό
- 100γρξινόγαλο
- 150γρπαριζάκι εν ελάδι
- 100γρσαλάμι αέρος εν ελάδι
- 150γρπροβολόνε σε κύβους
- 40γρπεκορίνο τριμμένο
- 100γργκούντα σε κύβους
- 10γρζάχαρη
- 10γραλάτι
- 8μεσαίααυγά σε θερμοκρασία δωματίου
- 80γρψίχα ελιάς
- 1κουταλιάφρέσκα μυρωδικά, ρίγανη, θυμάρι, δεντρολίβανο ψιλοκομμένα
Μερίδες: μερίδες
Οδηγίες
- Για το προζύμι: σε ένα μπολ βάζουμε το χλιαρό γάλα και διαλύουμε τη μαγιά, προσθέτουμε το αλεύρι και πλάθουμε μέχρι να γίνει μια λεία ζύμη. Σχηματίζουμε μια μπάλα, τη σκεπάζουμε με ζελατίνα και την αφήνουμε μέσα στο φούρνο για δύο ώρες μόνο με το φως του φούρνου ανοιχτό, χωρίς θερμοκρασία.
- Για το κέικ: επειδή τα υλικά είναι πολλά, για να μην μπερδευτούμε τα συγκεντρώνουμε πρώτα όλα μαζί στον πάγκο εργασίας και μετά ξεκινούμε τη διαδικασία. Στον κάδο του μίξερ με το φτερό, βάζουμε το προζύμι, το ξινόγαλο, τα τέσσερα από τα αυγά και το αλεύρι και χτυπάμε 2-3 λεπτά μέχρι η ζύμη να μαζευτεί γύρω από το φτερό.
- Τώρα βγάζουμε το φτερό και βάζουμε τον γάντζο. Προσθέτουμε στο μείγμα τη ζάχαρη, το τριμμένο πεκορίνο, συνεχίζουμε το χτύπημα και προσθέτουμε το λιωμένο βούτυρο. Στη συνέχεια προσθέτουμε το αλάτι, ένα ένα τα αυγά και συνεχίζουμε το χτύπημα. Τώρα η ζύμη πρέπει να είναι σαν τα κέικ.
- Με μια μαρίζ ενσωματώνουμε στο μείγμα τα τυριά, τα αλλαντικά και τα μυρωδικά. Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε πάρα πολύ καλά μια φόρμα για κέικ 26 εκ. Βάζουμε το μείγμα στη φόρμα και αφήνουμε πάλι μέσα στο φούρνο για μια ώρα, χωρίς θερμοκρασία. Μετά από μια ώρα βάζουμε το φούρνο στον αέρα και στους 50 βαθμούς για 10 λεπτά. Στη συνέχεια ανεβάζουμε τη θερμοκρασία στους 160 βαθμούς και ψήνουμε για περίπου 50 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει. Καλή επιτυχία από την Ευαγγελία!
- Συμβουλές: όλα τα υλικά, ακόμα και τα τυριά να είναι σε θερμοκρασία δωματίου. Όταν ψηθεί αφήστε το να κρυώσει καλά πριν το ξεφορμάρετε για να βγει εύκολα. Σερβίρεται με ένα δροσερό Μοσχοφίλερο.
Pingback: αλμυρό κέικ - είσαι γυναίκα; μπές εδω